Levensgevaarlijk
Door: deniserosendaal
Blijf op de hoogte en volg Denise
12 Juli 2010 | Polen, Poznań
Ik begon de dag vanochtend alsof het mijn laatste kon wezen. Ik had al geschreven dat Polen een oog hebben voor het in de kleinste gaatjes kunnen parkeren, maar de manier van inhalen gaat mij toch net iets te ver. Dat is pas levensgevaarlijk. Ik reed gewoon rustig net als vorige week naar mijn werk en dan zie je ineens 2 koplampen recht op je af komen! Als ik niet iets bij had geremd weet ik niet of het wel goed was gegaan. Echt op de meest onmogelijke plaatsen passeren ze elkaar. Net voor een bocht of rakelings langs een tegenligger op.
Volgens mij zijn de meeste Polen toch al levensmoe, want van uitkijken voor je een straat oversteekt hebben ze ook nog nooit gehoord. Zoals ik al vertelde moet je als fietser tussen de auto’s die 100 rijden, ik zou dan extra goed uitkijken wat ik doe. Hier gaat dat wel anders, voordat je het in de gaten hebt komt er een fietser voor je neus langs. Ik heb zelfs een fietser over de middellijn van de weg zien fietsen!
Het is ook te merken dat de graanoogst op gang komt. Op de terugweg reed ik ineens in een file met een gangetje van 20 kilometer per uur. Blijkt dat vooraan in de file een boertje op zijn trekker met aanhanger granen aan het vervoeren is. Best grappig om te zien trouwens dat die trekkers in Polen nog netjes 20 rijden.
Naast de kleine boertjes zijn er ook grote bedrijven die het graan van punt a naar punt b brengen. Zij doen dit in grote vrachtwagens, vaak met nog 2 aanhangers erachter. Dit tast het wegdek ontzettend veel aan. Het weer is warm en het astvaalt is van slechte kwaliteit, dan zie je gewoon het astvaalt onder de vrachtwagen wegsmelten. Het is dan ook niet normaal hoe diep de spoorvorming in de Poolse wegen zijn. Om ervoor te zorgen dat het midden van de weg niet de onderkant van de auto raakt wordt er eens in de zoveel tijd de bovenste laag van het astvaalt af geschraapt. Probleem opgelost!
Om nog terug te komen op de veiligheid, als er wegwerkzaamheden zijn moet je echt oppassen. Buiten het feit dat de wegwerkers ineens de straat op lopen, kun je de auto ook flink beschadigen aan putten. Als de bovenste laag van de weg afgeschaafd is, steekt de putrand wel zo’n 15 centimeter boven het wegdek uit. Geloof me, in Polen hebben ze een heleboel putten en bij geen eentje stond een waarschuwing. Gelukkig dat het overdag was. Je zult de weg maar niet kennen en er ’s nachts overheen rijden. Dan kun je altijd nog een poging doen tot de gemeente aanklagen, maar zoals ze zeggen: van een kale kip kun je niet plukken!
Ik zie ook net dat ik nieuwe buren heb gekregen, er ligt een fles bier en een pak sap in de koelkast. De gasten in dit huisje komen en gaan. Degene die ik tot nu toe tegen ben gekomen spaken geen Engels of Duits. Ik hoorde net van de verhuurder dat er tegenover mij een vrouw komt die een week blijft en de man naast mij is morgen weer verdwenen.
Er is ook nog goed nieuws, zeker niet te vergeten. Ik heb net 5 handdoeken gekregen. Op het werk heb ik het handdoeken incident bij Natalia gemeld en gelukkig is het nu geregeld. Ik krijg nu 5 handdoeken voor 7 dagen. Daar klaag ik niet meer over.
12 Juli 2010 - 19:47
Shirley:
Hallo Denise, leuk om je verhalen te lezen. Probeer ze allemaal te lezen maar deze week werk ik alle dagen behalve dinsdag en dan heb ik 2 logeetjes van Hugo en Niels. 4 jonge haantjes in huis dat wil wel. Niels heeft zijn zin gekregen en Dorus heeft vandaag een zwembad gekocht. Ik heb mijzelf voorgenomen om NOOIT te zeggen: "dat hadden ze vroeger niet". Vandaag kon ik het niet voor mij houden. Er staat een grote blauwe plastick bak van 3,5 op mijn mooie terras de aankomende maanden. Wat was ik "VROEGER" blij met het badje van 80 bij 80 cm. Dan deden we Wino en Anita of we aan het duiken waren of schoolzwemmen. Onze fantasie was groot en ja hoor ik was dan heel erg gelukkig. Maar ja de tijden veranderen. Dus wij hebben nu ook een zwembad van een paar duizend liter water in de tuin staan. het duurt een halve dag voordat het bad vol is. "VROEGER" kon je met 15 minuten zwemmen in heb zwembad(je) en als het kouder werd, hup badje weg. Wanneer kom je terug? Misschien kun je nog bij ons komen plonzen. Hou je taai in het mooie ongerepte (mn de wegen) Polen. Gr Shirley en ook dikke knuffels van Hugo en Niels. -
13 Juli 2010 - 12:27
Anita Rosendaal.:
Hallo Denise,
Pas maar goed op daar met die gekke polen op de weg, leuk dat er ook nog andere mensen in je huisje wonen misschien krijg je nog wel contact met iemand daar. Veel plezier daar.
Groetjes Anita. -
13 Juli 2010 - 12:55
Piet Van Der Vlugt:
Dag Denise,
Overbodige raad, maar: zorg dat je heelhuids terug komt!
Piet